Избраха най-добрия африкански президент
Избраха най-добрия африкански президент / netinfo

Бившият президент на Мозамбик Жоаким Чисано бе удостоен днес на тържествена церемония в египетския град Александрия с наградата "Най-добър президент на Африка" в размер от 5 милиона долара. Това е най-голямата индивидуална парична награда в света, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Жоаким Чисано управлява Мозамбик в продължение на 18 години и успя да изведе страната по пътя към мир и демокрация след разрушителната гражданска война. Той стана първият лауреат на наградата, която бе учредена неотдавна от родения в Судан милиардер Мо Ибрахим, собственик на африканската телекомуникационна компания "Селтел интернешънъл".

Размерът на африканския приз надвишава дори престижните Нобелови награди, но се смята, че е малко вероятно да примами африканските диктатори далеч от властта, корупцията и репресиите, отбелязва Асошиейтед прес.

Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан връчи лично наградата на Чисано на церемония в известната Александрийска библиотека на брега на Средиземно море. Анан каза в словото си, че доброто управление е от съществено значение за напредъка на африканския континент, често възприеман като място за неуспехи.

Спечелилият наградата ще получи 5 милиона долара през идните 10 години, а всяка следваща година по още 200 000 долара пожизнено. Предвиждат се и допълнителни 200 000 долара на година, ако призьорът подкрепя "добри каузи" и след мандата си.