Изборът пред американците е между два различни пътя, заяви Обама
Изборът пред американците е между два различни пътя, заяви Обама / Reuters

Барак Обама прие номинацията на Демократическата партия на нейния национален конгрес и ще се изправи срещу републиканеца Мит Ромни на президентските избори в САЩ на 6 ноември, съобщиха световните агенции.

„Приемам вашата номинация за президентския пост", заяви Обама, посрещнат възторжено от хилядите делегати, събрани снощи в "Тайм Уорнър кейбъл арина" в Шарлот, Северна Каролина.

По време на речта си, с която прие президентската номинация на Демократическата партия, президентът Барак Обама предложи на американците по-реалистична версия на обещанието си от 2008 г. за "надежда и промяна", като поиска от тях още един четиригодишен мандат и призова за търпение, докато бъде възстановен силният икономически растеж, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Истината е, че ще отнеме повече от няколко години, за да се справим с предизвикателствата, натрупани за десетилетия", заяви Обама.

Изборът пред американците е между два различни пътя заяви Обама
netinfo

Той се обърна към американците с думите: „Всъщност изборът, пред който сте изправени, няма да бъде само между двама кандидати или две партии. Това ще бъде избор между два различни пътя за Америка".

"Няма да се преструвам, че пътят, който предлагам, е бърз, нито лесен. Никога не съм го правил. Не ме избрахте, за да ви казвам това, което искате да чуете. Избрахте ме, за да ви казвам истината", каза Обама.

"Пътят, който предлагаме, може да е по-труден, но води към по-добро място и аз ви моля да изберете това бъдеще", заяви президентът.

По време на конгреса в четвъртък вечер Джо Байдън беше утвърден официално за кандидат на Демократическата партия за вицепрезидент на САЩ. Кандидатурата му бе представена от сина му Бо, главен прокурор на щата Делауер, откъдето е семейството на вицепрезидента. След като изслуша краткото слово на сина си, 69-годишният политик се просълзи, предаде ИТАР-ТАСС.

Байдън похвали президента Барак Обама, който по думите му "има кураж в душата си, съпричастие в сърцето си и гръбнак от стомана". "Имаме мисия да тласнем страната напред - от съмнение и упадък към обещание и благополучие - мисия, която ще продължим и ще завършим", заяви Байдън, цитиран от ДПА, в емоционалната реч, с която прие номинацията.

Изборът пред американците е между два различни пътя заяви Обама
netinfo