Изборите в три германски провинции са тест за мигрантската политика на Меркел
Изборите в три германски провинции са тест за мигрантската политика на Меркел / Guliver/Getty Images

Около 13 милиона избиратели гласуват днес в три германски провинции на избори за местни парламенти, предадоха световните агенции.

Избори се провеждат в западните провинции Баден Вюртемберг и Райнланд-Пфалц и в източната Саксония-Анхалт. Поради важността на трите провинции и това, че вотът в тях съвпада, германците наричат днешния ден Супернеделя.

Меркел защити миграционната си политика преди Супернеделята в Германия

Изборите в трите провинции се провеждат една година преди федералните избори в Германия, в момент, когато германците са обезпокоени от кризата с мигрантите и бежанците. Мигрантската криза беше водеща тема в предизборната кампания.

Очаква се в трите провинции антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" да спечели позиции на днешния вот. Самият вот се възприема като тест за политиката на канцлера Ангела Меркел, в частност по въпроса за мигрантите и бежанците.

Според последни допитвания, публикувани в навечерието на изборите, Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел ще загуби статута си на най-голяма партия в ключовата провинция Баден-Вюртемберг и ще получи 29%. Очертава се Зелените да получат 32% и за първи път да завършат провинциални избори на първа позиция.

В Райнланд-Пфалц се очертава партията на Меркел да бъде победена с незначителна преднина от своя коалиционен партньор във федералното правителство - Германската социалдемократическа партия. Двете партии ще получат съответно 35 и 36%, сочат допитванията в навечерието на вота.

В Саксония-Анхалт партията на Меркел ще получи 32% от гласовете и вероятно ще остане най-силната политическа сила в тази провинция. Но антиимигрантската партия Алтернатива за Германия се очертава да получи 18-19%, което ще бъде най-доброто й представяне в провинциални избори.

Източник: БТА