Изборите в Сърбия - ключови за бъдещето на страната
Изборите в Сърбия - ключови за бъдещето на страната / снимкa: БГНЕС

Една от централните теми за повечето чуждестранни всекидневници са изборите в Сърбия. На парламентарните избори, разглеждани като ключови за бъдещето на страната, сърбите гласуваха за близки отношения с Европа, пише британският "Индипендънт", след като предварителните резултати показват, че проевропейският блок на президента Борис Тадич води с 39 процента от гласовете, ултранационалистите от сръбската Радикална партия остават втори с 29 на сто от вота, а трети е консервативният блок на досегашния премиер Воислав Кощуница.

Резултатите изненадаха повечето анализатори, след като социологическите проучвания преди изборите показваха значително предимство за антиевропейските партии, посочва всекидневникът. Сърбия изглежда отхвърли острия конфликт с Европа и проевропейските партии изненадващо поведоха на общите избори, които се очакваше да бъдат спечелени от антиевропейски настроените националисти, отбелязва в. "Гардиън".

Проевропейските сили в Сърбия са на път да спечелят голяма победа на изборите, възприемани като референдум "за" или "против" присъединяването на Сърбия към ЕС, отбелязва в. "Фигаро", изтъквайки, че тези избори са най-важните за бъдещето на страната от падането на авторитарния режим на Слободан Милошевич преди осем години. "Монд" обаче отбелязва, че Борис Тадич явно печели вчерашните избори, но не разполага с мнозинство, което би му позволило да се наложи категорично.

"Интернешънъл хералд трибюн" също пише, че все още не е ясно дали партията на президента Тадич ще може да сформира коалиционно правителство.