Изборите в Русия не са били напълно демократични, според ПАСЕ
Изборите в Русия не са били напълно демократични, според ПАСЕ / netinfo

Ръководителят на мисията на ПАСЕ в Русия Андреас Грос смята, че президентските избори в страната не може да бъдат наречени напълно демократични. Резултатите от изборите отразяват волята на избирателите, но демократичният потенциал не бе реализиран напълно, заяви ръководителят на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, чийто членове бяха единствените западни наблюдатели на изборите.

В хода на тези избори наблюдавахме повторение на същите недостатъци, които бяха отбелязани на парламентарните избори през 2007 г. Тези недостатъци бяха отбелязани от групата наблюдатели на ПАСЕ, но нито един от констатираните недостатъци не бе отстранен от руските власти при подготовката за президентските избори. По-конкретно, руските власти не се съобразиха с безпокойството, изразено от наблюдателите, във връзка с регистрацията на кандидатите, което поставя под въпрос свободата на тези избори. Включително, не бе подобрен достъпа на кандидатите до медиите, което ги поставя в неравностойно положение, заяви Грос.

В същото време, председателят на руската ЦИК Владимир Чуров изрази задоволство от начина, по който са протекли изборите. По думите му, Дмитрий Медведев, спечелвайки над 70 процента от гласовете, е станал безусловен лидер и победител на тези избори. Той напомни, че окончателните резултати ще бъдат обявени едва на 7 март.