Изборите в Кувейт: пробив на ислямистите, нито една избрана жена
Изборите в Кувейт: пробив на ислямистите, нито една избрана жена / cнимкa: БГНЕС

Радикалните ислямисти постигнаха забележителен успех на предсрочните парламентарни избори в Кувейт, проведени в събота, като спечелиха 10 места, двойно повече отколкото на предишните избори. И сега, както и преди две години, няма избрана жена за депутат. Това показват почти окончателните резултати от вота, съобщени от АФП.

Ислямският салафистки съюз, радикалните сунити и техните съюзници ще разполагат с 10 места от общо 50. Ислямисткото конституционно движение – политическото крило на Мюсюлманските братя – отстъпи от позициите си и запазва само половината от шестте места, които имаше в предишния парламент. Шиитското малцинство увеличава представителството си с един депутат и ще има общо пет депутати.

Нито една от 27-те жени кандидатки не бе избрана. Асил ал Ауадхи бе на 11-о място в един от избирателните окръзи, който ще изпрати 10 избраници в парламента.

Това са вторите избори в Кувейт, при които жените могат да гласуват и да бъдат избирани. Избирателите в богатото на петрол емирство са 361 700 при местно население малко над един милион души. От тях 200 500 са жени или 55,4% от електората, и 161 000 – мъже. Военните и полицаите нямат право на глас, уточнява АФП.