Себастиан Курц
Себастиан Курц / БГНЕС
Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц спечели предсрочните избори, които свика преди четири месеца, след като правителството му падна заради скандал с крайнодесния му коалиционен партньор. Резултатите от вчерашните избори обаче повдигат въпроса дали Курц отново ще трябва да се коалира с крайната десница, за да състави правителство, или ще се насочи наляво, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Скандалът с крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС), изглежда, не се отрази негативно върху привлекателността на Курц, но сериозно отслаби подкрепата за бившия му коалиционен партньор.

Консервативната Австрийска народна партия (АНП) на бившия канцлер се нареди първа на изборите, но не събра достатъчно гласове, за да може да управлява самостоятелно. Това означава, че тя ще има нужда от коалиционен партньор, обръщайки се или отново към крайната десница, или към Зелените, които значително увеличиха своята подкрепа. На теория е възможна и коалиция между консерваторите и социалдемократите, но подобен вариант се смята за малко вероятен, а и не е желан от никоя от двете партии, коментира "Ню Йорк таймс".

Подкрепата за крайната десница се срина, след като избирателите наказаха АПС за корупционния скандал, довел до падането на правителството преди четири месеца, отбелязва британският в. "Гардиън".

Курц, изглежда, със сигурност ще си върне положението на най-младия лидер в света, след като неговата партия постигна най-добрия си изборен резултат от 2002 г.

Зелените бяха другият голям победител на вчерашните избори, след като постигнаха най-добрия си резултат на национални избори.

От юни Австрия е управлявана от служебно правителство, след като Курц стана първият канцлер в съвременната история на страната, отстранен от власт с вот на недоверие. Резултатите от предсрочните парламентарни избори обаче показват, че той е останал почти незасегнат от скандала с АПС, изтъква "Гардиън".

Курц е напът да си върне канцлерския пост със значително засилени позиции за сметка на бившия си партньор от крайната десница, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Избирателите дадоха категорична победа на Курц, а АПС и социалдемократите бяха големите губещи на вчерашното гласуване.

Курц получи доста по-голяма изборна подкрепа от очакваното, а това представлява значителна победа за неговия премерен и прагматичен стил на водене на политиката.
Той възприе голяма част от твърдолинейните послания на АПС за имиграцията, но същевременно се изгради като прагматичен и умерен държавник. Убедителната победа на 33-годишния политик ще реши много от въпросите, повдигани по време на предизборната кампания за това доколко той е подходящ за канцлер след внезапното падане на правителството му в края на май, коментира "Файненшъл таймс".

След като спечели вчерашните избори, сега Курц е изправен пред нов избор - да потърси един или повече коалиционни партньори. А този избор ще определи в каква посока ще се развива Австрия, отбелязва германският ежедневник "Зюддойче цайтунг".
БТА