Избори за Сенат се произвеждат в Чехия
Избори за Сенат се произвеждат в Чехия / netinfo

Частични избори за Сенат се произвеждат днес и утре в Чехия, предаде Франс прес. На тях ще бъде подновен една трета от състава на 81-членната горна камара на парламента (или 27 места).

По-малко от три месеца преди Чехия да поеме ротационното председателство на Европейския съюз, изборите са политически тест за управляващата Гражданска демократическа партия (ГДП) на премиера Мирек Тополанек. Евроскептичната либерална формация в момента разполага с макар и крехко мнозинство от 41 места в Сената, съобщава БТА.

На частичните избори обаче ще бъдат разиграни девет от тях. И ако ГДП загуби мнозинството си, тя вече няма да е в състояние да попречи Сенатът да ратифицира Договора от Лисабон. Една враждебна на правителството горна камара на парламента освен това може да забави инсталирането на чешка територия на радара от американския противоракетен щит, както и да затрудни приемането на бюджета за 2009 г.

Това ще е тежък удар за управляващата десноцентристка коалиция, която преминава през труден период. За сметка на това лявата опозиция не спира да разширява подкрепата си според проучванията на общественото мнение и се очаква да внесе идната седмица нов вот на недоверие срещу правителството.

Всеки сенатор се избира за срок от 6 години. Съставът на горната камара на парламента се обновява с една трета на всеки две години.

Наред с частичните избори за Сенат, ще се състоят и местни избори. Анализаторите прогнозират остър дуел между ГДП и основната опозиционна формация - Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП).

На предишните местни избори през 2004 г., ГДП спечели в 12 от 13-те области, където се гласуваше. Но сега самите либерали очакват да загубят три или четири области.

По традиция чехите ще имат на разположение два дни, за да гласуват. Избирателните секции отварят днес в 14 ч. местно време (15 ч. българско време) и затварят в 22 ч. Утре те ще отворят в 8 ч. и ще затворят в 14 ч.

Очаква се резултатите от частичните избори за Сенат и местните избори да са ясни привечер в събота.