Избирателната активност в Беларус е 66,7%
Избирателната активност в Беларус е 66,7% / снимка: БГНЕС
Избирателната активност на парламентарните избори в Беларус един час преди приключването им е била 66,7%, обяви секретарят на Централната избирателна комисия Николай Лозовик.

По думите му, „това показва, че повторни избори няма да има“. „Но е възможно в някои окръзи, където депутатският мандат се оспорва от повече от двама кандидати и днес никой от тях не спечели над 50%, да има втори тур на гласуване“, добави Николай Лозовик.

Около 300 души се събраха тази вечер в Минск след затварянето на изборните секции в Беларус, за да протестират срещу протичането на парламентарните избори, които според тях не са били демократични, предаде АФП. Протестиращите на площад "Октомври" скандират лозунги срещу изборния фарс и авторитарния режим на президента Александър Лукашенко: "Лукашенко, последният диктатор в Европа", "Диктаторите да бъдат изхвърлени на сметището на историята", "Не на руските бази".

Парламентарните избори приключиха тази вечер в 20 ч. местно време. Първите резултати ще бъдат обявени късно през нощта, посочва ИТАР-ТАСС.