Избират приемник на Фидел Кастро
Избират приемник на Фидел Кастро / netinfo

Новият състав на кубинското Национално събрание с неговите 614 депутати избират приемник на Фидел Кастро на поста председател на Държавния съвет, съобщи Франс прес. За главен претендент е смятан 76-годишният по-малък брат на Фидел, Раул Кастро.

Като втори човек в управлението, министър на отбраната от 1959 г., той временно замества брат си от 31 юли 2006 г. Представителят на новото поколение, 56-годишният Карлос Лахе, който е един от петимата заместник-председатели на Държавния съвет и по образование е лекар, е смятан за външен кандидат, в случай че братя Кастро се обявят за сензационно подмладяване на кубинското ръководство.

Днешната сесия на Националното събрание, съставено почти изцяло от членове на комунистическата партия, ще заседава при закрити врати под председателството на Рикардо Аларкон. След кратко приветствие за откриване на сесията в присъствието на журналисти ще бъдат потвърдени правомощията на събранието, след което ще бъде избран 31-членният състав на Държавния съвет, както и неговият председател - държавният глава. Процедурата е старателно подготвена от Фидел и Раул Кастро и не допуска случайни кандидатури.

Създаден през 1976 г. година, Държавният съвет има също първи заместник-председател и петима заместник-председатели. Според конституцията първият заместник-председател замества президента в случай на отсъствие, болест или смърт, за неопределено време.