Избегнаха инцидент със самолета на Чавич и Додик
Избегнаха инцидент със самолета на Чавич и Додик / netinfo

За малко беше избегната самолетна катастрофа с президента и премиера на Република Сръбска Драган Чавич и Милорад Додик, съобщава банялучкият вестник „Патриот”. Изданието уточнява, че инцидентът е станал в четвъртък миналата седмица над Баня Лука, когато Чавич и Додик се връщали от Сараево.

"Когато самолетът е трябвало да кацне на летище Маховляни в Баня Лука, уредите показали, че има авария. Предният колесник не се е отворил. Кацането би било невъзможно без сериозни последствия. Самолетът е продължил да кръжи над Баня Лука, докато пилотите се мъчели да го спуснат", пише вестникът. Посочва се, че самолетът е кръжал над Баня Лука близо час.

За това време на пистата са пристигнали пожарни, полиция и представители на останалите служби за кризисни ситуации. В един момент се оказало, че самолетът лети достатъчно ниско над пистата и че е възможно да се види какво става с колесника. Установено било, че колесникът се е отворил и че е в позиция за кацане, което означавало, че повредата е била в електроното табло и че нямало механична повреда. Самолетът е направил още един кръг над летището и успешно се приземил, уточнява вестникът.