/ iStock/Getty Images
Тестове на първия в света камион за смет с водородни горивни клетки започна в южнокорейския град Чангвон, провинция Кьонсан-Намдо в югоизточната част на страната. Това съобщава телевизионният канал KBS.

Автомобилът с товароподемност 5 тона се разработва от 2017 г. с участието на седем държавни организации и частни компании. Те включват Корейския институт за автомобилни технологии (KATECH) и „Хюндай Моторс“. Цената на проекта е 10 милиарда вона (9,2 милиона долара).

Телевизионният канал отбелязва, че използването на водородно гориво дава възможност за пълно елиминиране на емисиите на отработени газове и значително намаляване на шума по време на работа на автомобила. Едно пълнене с газ е достатъчно за 350 километра.

През 2018 г. кметството обяви Чангвон за „водороден град“ и започна активно да развива съответната инфраструктура. Сега в него има най-голям брой автомобили на водород и бензиностанции в Южна Корея в сравнение с всеки друг регион. През юни миналата година първите в страната маршрутки на водородно гориво стартираха редовни услуги в Чангвон.
БГНЕС