/ / iStock/Getty Images
Феминистки организации и юристи в Испания поискаха днес промяна на закона след вчерашните присъди на петима мъже, обвинени в групово изнасилване на 14-годишно момиче, съобщи Франс прес.

Съд в Барселона отхвърли обвиненията в изнасилване с мотива, че жертвата е била в безсъзнание след употреба на наркотици и алкохол и обвиняемите не са използвали никакво насилие или сплашване.

Неграмотен рецидивист получи 4 години затвор за изнасилване на старица

Петимата мъже бяха осъдени на от 10 до 12 години затвор по по-леки обвинения в сексуална злоупотреба. Ако бяха признати за виновни в изнасилване, те щяха да бъдат вкарани зад решетките за от 15 до 20 години.

Двама от обвиняемите бяха признати за невинни.

Посегателството е извършено през октомври 2016 г. по време на купон в изоставена фабрика в Каталуния.

Пуснаха погрешка изнасилвач от затвор в САЩ

"Проблемът не е присъдата, а наказателният кодекс", съгласно който трябва да се докаже, че е имало употреба на сила или сплашване, за да бъде осъден някой за изнасилване. Това каза в ефира на радио "Кадена сер" Монсерат Комас, говорителка в Каталуния на асоциацията "Съдии за демокрация".

Според нея Испания трябва да промени закона, така че всеки полов акт, който не е плод на взаимно съгласие, да бъде считан за изнасилване. Тя изтъкна, че това е положението в повечето европейски страни и това постановява Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване на насилието срещу жени, ратифицирана от Мадрид през 2014 г.
БТА