Жан Клод Юнкер
Жан Клод Юнкер / БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прикани Чехия да преосмисли решението си да спре да приема мигранти по схемата на ЕС за преразпределяне по квоти на пристигналите в Гърция и Италия, предаде Ройтерс.
 
"С голямо неудоволствие прочетох в пресата, че чешкото правителство обмисля да прекрати изцяло презаселването", каза Юнкер в реч в Карловия университет в Прага.
 
"Искрено се надявам, че както в много други случаи европейският разум, дух и ценности ще надделеят и чешкото правителство ще преразгледа своя курс, така че да няма нужда да прибягваме до законови наказателни процедури, което ще направим, ако нищо не се промени", каза той.

Чехия спира да приема мигранти от Италия и Гърция по квотите на ЕС
 
В речта си Юнкер отбеляза, че се опитва да разбере "националните чувства" по въпроса, но припомни, че принципът за солидарността е в сърцевината на ЕС.
 
Чехия е приела само 12 от полагащата й се квота от 2691 кандидати за убежище съгласно схемата за разселване на 160 хиляди мигранти от южния край на съюза.

Планът на ЕС за мигрантите се провали, заяви унгарският външен министър
 
Прага аргументира решението си със съображения за сигурност и с неправилното прилагане на схемата. Полша, Словакия и Унгария отказаха изобщо да приемат мигранти по квотите, а Братислава и Будапеща оспориха квотите в Съда на ЕС, припомни Ройтерс.
 
От Европейската комисия са заявили, че този месец ще обсъждат дали да предприемат законови мерки срещу държавите, които на се приели своя дял мигранти и кандидат-бежанци.
БТА