/ Gulliver/Getty Images
Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер казва, че не е оптимист за намирането на алтернативи на предпазния механизъм за ирландската граница, превърнал се в основен повод за разногласие в безизходицата около Брекзит, предаде Асошиейтед прес, като се позова на германско радио.

Дойчландфунк заяви в преглед на интервю с Юнкер, предвидено за излъчване в неделя, че той се надява на алтернативни предложения, но смята, че "времето намалява". Председателят на ЕК отново подчертава, че не е възможно предоговаряне на постигнатото по-рано споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Борис Джонсън каза, че остава трудната част от сделка за Брекзит


Юнкер ще се срещне в понеделник с британския министър-председател Борис Джонсън, който настоява, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка.

Според Дойчландфунк председателят на ЕК е казал, че евентуален хаотичен Брекзит без сделка би причинил безпорядък и може да са необходими години, докато нещата се оправят.

"Всеки, който обича страната си, а аз допускам, че във Великобритания все още има патриоти, не би искал да пожелае на страната си подобна съдба", заявил Юнкер.
 

Освен това Юнкер окачествил британците като частично и избирателно европейци още от самото им начало на членството им в ЕС.
 
БТА