/ БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разговаря днес по телефона с британския премиер Тереза Мей, съобщи говорител на институцията. Разговорът ще бъде по молба на Мей, уточни той.

Организирането на втори референдум за Брекзит би отнело година

Това ще бъде първият разговор между Юнкер и Мей от отхвърлянето от британския парламент на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Досега двамата разменяха текстови съобщения, както поясни по-рано говорителят.

Великобритания гласува план Б за Брекзит на 29 януари
 
В отговор на въпроси говорителят отново заяви, че ЕС досега не е получавал искане от Лондон за отлагане на датата на оттеглянето на Великобритания. Той отбеляза, че вчера Мей отново е изключила възможността за подобно отлагане.

Корбин намекна, че може да подкрепи втори референдум за Брекзит

Говорителят не отговори дали ЕК се подготвя за развитие, при което Великобритания все още е пълноправен член на ЕС през октомври. Той посочи, че според договора за ЕС евродепутатите трябва да бъдат избрани до началото на юли. Говорителят днес не изключи напълно възможността Юнкер да се наложи да остане на поста си и след изтичането на мандата на ЕК на 31 октомври заради неразбориите около действията на британската страна. 
БТА