Италия реформира тайните си служби
Италия реформира тайните си служби / netinfo

Горната камара на италианския парламент - Сенатът, прие закон за реформа на двете италиански тайни служби, предаде Франс прес. Законът беше одобрен преди това от Камарата на депутатите.

Нормативният акт предвижда двете италиански разузнавателни служби да променят имената си. Така италианското военно разузнаване, чието официално название досега беше Служба за военна информация и сигурност, вече ще се казва Агенция за външна информация и сигурност. Досегашното вътрешно разузнаване, чието пълно име беше Служба за информация и сигурност на Република Италия, вече ще се казва Агенция за вътрешна информация и сигурност.

Според закона италианският министър-председател ще осъществява политическото ръководство на двете агенции и ще координира работата им. Той може да назначи министър, на когото да прехвърли част от тези задължения. Премиерът ще назначава и уволнява директорите на двете агенции.

Законът реформира и италианската парламентарна Комисия за контрол на тайните служби. Нейните правомощия се увеличават и тя вече може да отменя държавната тайна, когато това се налага. Комисията ще има 10 членове и ще бъде ръководена от представител на опозицията. Тя ще контролира разходите на двете тайни служби и ще има право на достъп до офисите им.

Служителите на двете агенции, според новия закон, ще могат да извършват действия, които не са регламентирани от закона, но след като всеки един отделен случай бъде внимателно проучен. Служителите няма да имат право да убиват хора или да навредят на нечие здраве и свободи. Незаконни операции няма да бъдат разрешавани срещу партийни централи, срещу италианските синдикати или срещу професионални журналисти.

Реформата се извършва, след като в последно време италианските тайни служби бяха забъркани в редица скандали. Директорът на външното разузнаване Николо Полари и неговият заместник Марко Манчини се оказаха замесени в отвличането на милански имам в сътрудничество с 26 агенти на ЦРУ. За това свое деяние сега те са подведени под съдебна отговорност и бяха уволнени от постовете им през ноември миналата година.