Италия призова Иран да премахне смъртното наказание
Италия призова Иран да премахне смъртното наказание / снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Италия Франко Фратини призова днес Иран да премахне смъртното наказание след екзекуцията на 21-годишен иранец, осъден за убийство, извършено, когато е бил непълнолетен, предаде АФП.

Фратини изразява в комюнике дълбоката си тревога от решението на иранските власти да се изпълни смъртна присъда срещу човек, който е извършил престъпление като малолетен. Италия призовава Техеран да спре планираните екзекуции, добавя министърът и напомня, че опазването на човешкия живот и на основните човешки права е необходимо условие за подобряване на климата на доверие, установен с преговорите в Женева.

Преговорите по ядрените въпроси не могат да пренебрегнат проблема за правата на човека и споделянето на основните ценности от Иран и международната общност, посочва Фратини, цитиран от БТА. Той добавя, че Италия ще поиска на предстоящата среща на външните министри на ЕС въпросът за човешките права да бъде включен в диалога с Иран за ядреното му досие.

С днешното обесване на ирански младеж за убийство, което извършил като малолетен, броят на екзекутираните от началото на годината в Ислямската република достигна 231. През 2008 година са изпълнени 246 смъртни присъди. Убийствата, въоръжените грабежи, търговията с наркотици и изнасилването се наказват в Иран със смърт.