/ IStock
Италианският премиер Джузепе Конте и здравният министър Роберто Сперанца подписаха указ за втвърдяване на мерките срещу коронавируса през следващите 30 дни. Това съобщи днес в. "Кориере дела сера", предаде ТАСС.

С указа се намалява работното време на ресторантите и баровете, които ще затварят вече в полунощ. От 21.00 ч. нататък се забранява консумацията на напитки от клиенти, които не са седнали на маса. 

До 30 души ще могат да участват в частни церемонии, например сватби. Спират се всички състезания на непрофесионални спортисти, участващи в отборни игри. Все още е разрешено обаче да работят спортните обекти, да се провеждат конгреси и културни прояви, ако участниците са до 200 в закрити помещения и 1000 - на открито.

Вечерен час в две области в Белгия като мярка срещу заразата

Здравните власти разрешават карантината да се намалява от 14 на 10 дни, ако човек е имал контакти със заразен или дори сам се е заразил, но няма симптоми. За потвърждение, че е оздравял, вече е достатъчен един отрицателен тест, а не два.

Властите препоръчват на италианците да се откажат от големи семейни празненства и срещи с приятели, в които е най-добре да не участват повече от шест души.

Хората в цялата страна са задължени още от миналата седмица да носят маски дори на открито. Изключения се допускат за деца под 6 години, лица с противопоказания и спортисти. Предвидени са глоби за непоставяне на маски от 400 до 1000 евро. 

Втвърдяването на профилактичните мерки цели да се избегне въвеждането на нова общонационална карантина. Властите уверяват, че няма пак да обявяват пълна изолация и ще гарантират продължаване на учебните занятия.

Денонощният ръст на новите случаи на Ковид-19 в Италия е достигнал близо 6000 - почти колкото в разгара на пандемията през март-април, когато обаче са се извършвали четворно по-малко тестове (30-40 000 срещу близо 130 000). От началото на пандемията в страната са регистрирани повече от 340 000 заразени, над 36 000 от тях са починали.
БТА