Италия обяви днес, че удължава до 31 март извънредното положение заради COVID-19 предвид опасенията от разпространението на новия вариант Омикрон, предаде Ройтерс.

Въведеното през януари 2020 г. извънредно положение, чийто срок изтича в края на настоящия месец, дава право на централното правителство да налага ограничителни мерки в страната, без да се съобразява с местните власти.

Освен това здравното министерство разпореди от 16 декември до 31 януари всички лица, пристигащи в Италия от държави в ЕС, да предявяват отрицателен тест за COVID-19. Досега това изискване се отнасяше само за граждани на държави извън ЕС. Неваксинираните ще бъдат оставяни на петдневна карантина след пристигането.

Италия затяга от днес COVID мерките

Броят на новите случаи на дневна база в Италия постоянно се увеличава. Днес бяха обявени 20 677 новозаразени и 120 смъртни случая, свързани с COVID-19.

Натискът върху болниците не е толкова силен, както в съседните Австрия и Германия, където четвъртата вълна на пандемията започна по-рано.

По данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията в Италия са регистрирани 27 случая с варианта Омикрон.
БТА