Италианските служби помагали на САЩ да подслушват
Италианските служби помагали на САЩ да подслушват / БГНЕС

Италианските служби за сигурност са помогнали на своите колеги от САЩ и Великобритания при следенето на италианските граждани, съобщава БГНЕС, като цитира списание "Еспресо".

Изданието се позовава на британския журналист Глен Грийнуолд, разполагащ с данните на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. То твърди, че американските и британски служби за сигурност са подслушвали телефонните разговори на италианските граждани, включително членове на правителството.

За момента няма конкретни доказателства за такъв вид дейност. Въпросът за следенето беше засегнат и по време на вчерашната среща между италианския премиер Енрико Лета и държавния секретар Джон Кери. Лета помоли Кери да провери данните за нарушаване на конфиденциалността на информацията. Страните изразиха готовност да си сътрудничат.

Италианската комисия за сигурност на информацията поиска да се проверят всички възможни нарушения от страна на американското разузнаване спрямо италианските граждани, след като се появи информация за шпионирането на френски граждани от САЩ.