Италианският журналист е освободен
Италианският журналист е освободен / netinfo

Италианският журналист от вестник “Ла Република”, който беше държан като заложник на талибаните в Афганистан, е освободен и предаден на италианските власти. Това съобщи италианското външно министерство, цитирано от агенция Анса.

Даниеле Мастроджакомо беше отвлечен от талибаните преди две седмици. Сега новината за освобождаването му беше потвърдена както от властите в Италия, така и от асоциацията Пийс Рипортър. Говорителят на италианското външно министерство посочи, че Мастроджакомо е говорил с посланика на Италия в Кабул Етори Франческо Секви и е казал, че е свободен. От правителството в Рим не дадоха повече информация.

Роденият в Карачи репортер работи за италианското издание “Ла Република”  от 1980 г. и е кореспондент в Афганистан от 28 февруари тази година.

В сряда Мастроджакомо се появи на видеозапис, в който моли спокойно италианското правителство да действа за неговото освобождаване. В четвъртък обаче Мастроджакомо каза в аудиозапис с обхванат от паника и отчаяние глас, че похитителите му ще го убият до два дни, ако исканията им не бъдат изпълнени.

В петък беше съобщено, че афганистанският шофьор на Мастроджакомо е бил убит от похитителите си, защото е признал, че е бил чуждестранен шпионин. В събота говорител на талибаните обяви, че ултиматумът за съдбата на Мастроджакомо ще бъде удължен с три дни, до понеделник, за да може италианското правителство да изпълни исканията на похитителите. Талибаните искат Италия да изтегли войските си от Афганистан, както и да бъде освободен един от техните говорители, арестуван през януари.

Пак в събота италианският премиер Романо Проди разговаря с афганистанския президент Хамид Карзай за съдбата на журналиста. Той имаше разговор и с Джино Страда, основателя на неправителствената организация "Имърджънси", която работи за освобождаването на репортера.