Италианският Сенат гласува против премиера Проди
Италианският Сенат гласува против премиера Проди / netinfo

Италианският премиер Романо Проди изгуби вота на доверие в Сената на италианския парламент и сега трябва да подаде оставката на своето правителство. Това съобщи БТА, като цитира Франс прес. Премиерът трябва да връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано.

Президентът има право да насрочи нови избори или да възложи на друг политик да състави правителство, посочва Асошиейтед прес. По-рано АФП съобщи, че Наполитано е против нови избори и че ще настоява за съставяне на "преходно правителство".

Преди сенаторите да гласуват, Проди направи последен опит да убеди Сената да гласува доверие на неговото ляво-центристко правителството с аргумента, че икономиката няма да понесе повече политическа несигурност, предаде Ройтерс.

"Страната се нуждае от управление повече от всякога. Италия се нуждае от приемственост в управлението и не може да си позволи вакуум във властта", заяви Проди в десетминутна реч пред горната камара на парламента малко преди да започне гласуването. Той добави, че ако му бъде даден шанс, ще извърши промени в състава на правителството, което е отслабено заради постоянни дрязги между членовете му.