Италианският президент покани на среща Проди
Италианският президент покани на среща Проди / netinfo

Президентът на Италия Джорджо Наполитано покани в двореца "Куиринале", който е резиденция на държавния глава, изпълняващия длъжността министър-председател Романо Проди. Поканата означава, че именно на Проди ще бъде поръчано да състави отново правителство след започналата в сряда криза. Тогава кабинетът, оглавяван от Романо Проди, не получи необходимия брой гласове в Сената при гласуване на резолюция за външната политика на Италия.

Двудневните политически консултации на президента Джорджо Наполитано с ръководители на партии и лидери на парламентарни фракции помогнаха за излизане от кризата без провеждане на предсрочни избори. Президентът се убеди,че политическите сили от лявоцентристката коалиция са готови отново да подкрепят Проди, цитира ИТАР-ТАСС източници от пресслужбата на италианския държавен глава.

Романо Проди е подготвил краткосрочна програма в 12 пункта за действия в областта на икономиката, вътрешната и външната политика, чието изпълнение счита за условие за подновяването на неговия мандат. Очаква се тази програма да бъде подложена на гласуване в двете камари на италианския парламент от понеделник нататък.