Италианският парламент ще бъде разпуснат утре
Италианският парламент ще бъде разпуснат утре / снимка: БГНЕС
Италианският парламент ще бъде разпуснат утре, съобщиха Франс прес и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на италианския президент Джорджо Наполитано. Държавният глава се срещна с председателите на двете камари на парламента, с което даде началото на процедурата по разпускане на парламента.

Президентът ще обяви утре официално разпускането, след като премиерът в оставка Романо Проди постави подписа си под специален указ за това. Дата за нови парламентарни избори все още не е определена, но те трябва да се организират в срок от 45 до 70 дни след разпускането, което според АНСА означава 13 и 14 април.

Наполитано бе натоварил Франко Марини със задачата да събере необходимата подкрепа от различни партии за формиране на временно правителство, което да реформира избирателния закон на страната. Този опит обаче приключи вчера с провал и президентът нямаше друг избор освен да разпусне парламента.

Свикването на предсрочни избори би било победа за водача на консерваторите Силвио Берлускони, който нееднократно настоя за избори, след като на 24 януари Проди подаде оставка, посочва Ройтерс.