Италиански престъпници ползват Skype, за да не ги подслушват
Италиански престъпници ползват Skype, за да не ги подслушват / снимка: БГНЕС

В италианските криминални кръгове все по-голяма популярност печелят телефонните разговори през интернет, тъй като те помагат да се избегне полицейското подслушване, съобщава Би Би Си.

 

Източници от италианската полиция заявяват, че участниците в престъпните синдикати, въвлечени в търговията с оръжие, наркотици и хора, използват все по-активно за своите разговори компютърната програма Skype, за да заблудят следствието. Системата за шифриране, използвана в Skype, не се разкрива от нейните автори, което усложнява силно работата на правоохранителните органи.

 

През последните години подслушването на телефонните разговори помогна изключително много на италианските следователи. Италианските правоохранителни органи ежегодно харчат милиони долари за проследяване на телефонните разговори, но в близко бъдеще ситуацията може да се промени.

 

Правителството на Силвио Берлускони е подготвило законопроект, според който подобни методи за получаване на информация могат да бъдат използвани само в изключителни случаи.