Италианската полиция арестува Марио Скарамела
Италианската полиция арестува Марио Скарамела / netinfo

Марио Скарамела бе задържан от италианската полиция при пристигането му в Неапол със самолет от Лондон и ще бъде отведен в Рим, съобщи агенция АНСА.

Италианецът е един от последните хора, с които се е срещнал бившият офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Александър Литвиненко, преди да умре от радиационно отравяне. Той е разследван от италианските власти за трафик на оръжие и нарушаване на професионалната тайна още преди смъртта на Литвиненко, предаде Франс прес.

Скарамела бе арестуван от агенти на Дигос - италианската полиция, специализирана във вътрешната сигурност и антитероризма.

Загадъчна личност, представящ се като експерт по сигурността и международен консултант, Скарамела се среща с Литвиненко на 11 ноември в японски суши бар в Лондон, малко преди бившият руски агент да получи първите симптоми на отравяне с полоний-210, от което почина на 23 ноември. Скарамела остана в Лондон, след като излезе от болницата на 6 декември. Минимални дози полоний бяха открити в организма му.