Италианецът от ЕК, замесен в корупция, е отстранен през 2004 г.
Италианецът от ЕК, замесен в корупция, е отстранен през 2004 г. / netinfo
Италианският чиновник от Европейската комисия, който е основният заподозрян в корупционната афера, която избухна в ЕС миналата седмица, е отстранен от поста си през 2004 г. Това съобщи говорителят на ЕК.

"В момента, когато той е заподозрян, са били взети съответните мерки", уточни Йоханес Лайтенбергер. Чиновникът е работил в Главна дирекция външни отношения и беше обвинен на 28 март от белгийската полиция, че е фалшифицирал и използвал фалшификати, замесен е в измами, корупция и връзки с престъпници. Мъжът е заподозрян в плащане на подкупи за сключване на договори за сгради на Европейската комисия извън рамките ЕС.

Жалбата срещу него е внесена още през 2004 г. от компания, която е отказала да се включи в разработваната от него схема. В резултат той е преместен на маловажен пост, за да се запазят финансовите интереси на ЕС, уточни Лайтенбергер. Според него по-тежки мерки, като отваряне на дисциплинарна процедура, биха навредили на интересите на разследването. Сега обаче, след като то започна, ЕК ще може да се конституира като граждански ищец и да стартира такава процедура.

Италианецът и другите двама, които бяха арестувани с него, трябва да се явят пред съда в Брюксел на 11 април, когато ще стане ясно дали ще бъде продължена мярката им за неотклонение.