Италианец е осъден в Калабрия за опит за убийство на българин
Италианец е осъден в Калабрия за опит за убийство на българин / www.sxc.hu

Италианец е осъден в Калабрия за опит за убийство на българин, съобщиха днес местни медии.

"Съдът в Катандзаро осъди на три години и шест месеца лишаване от свобода 52-годишния Натале Кутруцола от Кропани, признат за виновен в опит за убийство на български гражданин. През октомври миналата година Кутруцола намушка с нож жертвата, като я нарани многократно при разправия. След няколко месеца разследване карабинерите от поделението в Села Марина арестуваха 52-годишния", гласи информацията.

В хрониката от три реда не само липсват подробности, но тя съдържа и редица неточности.

Безработният, тогава 52-годишен, италианец започнал все по-нагло да се опитва да интимничи с българка, която два пъти в месеца почиствала дома му. Жената била заета сезонно по прибиране на реколтата, а в останалото време работела като чистачка. Тя се уморила от тормоза на местния мераклия и престанала да работи при него.

На 24 октомври миналата година, около 22 часа, Кутруцола се явил пред жилището на българката и започнал да я вика и заплашва, след което се опитал да прескочи оградата. Уплашената жена повикала на помощ нейни роднини, зет и братовчед, които живеели наблизо. При вида на двамата българи, също сезонни работници, италианецът побеснял, измъкнал нож и наранил зетя по лицето и ръцете.

Междувременно случайни минувачи алармирали карабинерите. При пристигането военните полицаи заварили окървавения българин и неговия роднина, който се мъчел да му окаже първа помощ, докато Кутруцола продължавал да се опитва да прескочи оградата на къщата, където се барикадирала ужасената българка.

Раненият бил откаран в болница в Катандзаро, за щастие без опасност за живота и лекарите прогнозирали, че ще се възстанови за 15 дни. Карабинерите незабавно обезоръжили и задържали нападателя. На следващия ден той е разпитан от съдия и освободен под гаранция.

В началото на декември обаче съдията по предварителното производство постановява арестуване на Кутруцола, който е въдворен в затвора "Сиано" в Катандзаро. През пролетта започва съдебният процес с искане на защитата за психиатрична експертиза. Подсъдимият е обявен за вменяем и той се самонаранява в съдебната зала, но тричленният съдебен състав заедно с прокурора са жени, които не проявяват никакво снизхождение към насилника.

Имената и възрастта на българите никога не са огласявани в италианските медии. Възрастта на Кутруцола бе 52 години при извършване на престъплението. Редно е година по-късно и тя да се увеличила, но тази подробност не е отразена в днешните хроники.

Катандзаро е административен център на едноименната провинция и на областта Калабрия. Кропани е община с около 4300 жители в провинция Катандзаро. /БТА/