Италианците губят доверие в Берлускони
Италианците губят доверие в Берлускони / снимкa: БГНЕС

Доверието на италианците в Силвио Берлускони е намаляло, след като в предишните месеци достигна най-високото си ниво от връщането му на власт, сочи ново проучване на общественото мнение. Италианският премиер трябва да се справя със стачки, протести и критики за думите му за Барак Обама.

Проучването на института IPR, поръчано от сайта на либералния в. „Република“, показва, че подкрепата за Берлускони и неговото дясноцентристко правителство е намаляла с 4% през последния месец съответно до 58% и 50%. „Меденият месец свърши“, коментира онлайн изданието. Друго проучване, публикувано във в. „Кориере дела Сера“, цитирано от БГНЕС, също показва, че подкрепата за правителството на Берлускони се е сринала от 60% миналия месец до 42% през октомври.

Според авторите на анкетите навлизането на икономиката на страната в рецесия, несигурният план за спасяване на Алиталия, стачката на пилотите, протестите на студентите и реформите в образованието, както и думите на Берлускони за „загара“ на новоизбрания американски президент Барак Обама са причини за спада на доверието в италианския премиер.

Проучването на IFR също така показва, че подкрепата за лявоцентристкия лидер Валтер Велтрони се е увеличила с 2%.