61-годишната Клаудия Шейнбаум печели смазваща победа и стана първата жена президент на Мексико, предаде Ройтерс. Тя ще наследи на поста своя ментор и досегашен президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност сред по-бедните хора ѝ помогна да триумфира на вота.

Шейнбаум е изследовател, специалист по климатичните промени и бивш кмет на град Мексико. Във вените ѝ тече и българска кръв - внучка е на евреи от Литва и България, които са напуснали Европа. Тя спечели изборите с между 58,3% и 60,7% от гласовете, става ясно от експресно преброяване на извадки, обявено от мексиканската изборна комисия. Очертава се това да е най-големият дял от гласовете, постиган от победител на президентския вот, откакто в Мексико се произвеждат президентски избори.

Управляващата коалиция също така вероятно ще спечели свръхмнозинство от две трети от местата в двете камари на парламента, което би ѝ позволило да приеме конституционни реформи без подкрепата на опозицията.
 
Според предварителните резултати кандидатката на опозицията Сочитъл Галвес получава между 26,6% и 28,6% от гласовете. Шейнбаум каза, че Галвес ѝ се обадила по телефона, за да признае поражението си.

„За първи път в 200-годишната история на републиката аз ще бъда първата жена президент на Мексико", каза Шейнбаум пред свои поддръжници, които бурно скандираха "президент, президент".

Победата на Шейнбаум е важна стъпка за Мексико – страна, известна с културата си на мачизъм (от испански: macho, "мъжкар" – бел. ред.), отбелязва Ройтерс. Страната също така е на второ място в света по брой на гражданите, изповядващи католическата вяра, която от години води кампания за по-традиционни ценности и обществени роли за жените.

Шейнбаум става първата жена, спечелила общи избори в САЩ, Мексико или Канада.
 
"Никога не съм си представяла, че един ден ще гласувам за жена", каза 87-годишната Еделмира Монтиел, поддръжничка на Шейнбаум в най-малкия щат на Мексико - Тласкала. "Преди дори нямахме право да гласуваме, а когато ни бе позволено, то бе, за да гласуваш за човека, посочен от съпруга ти. Благодаря на Бога, че това се промени и аз успях да преживея това", добави Монтиел.

На Шейнбаум ѝ предстои труден път, коментира Ройтерс. Тя трябва да балансира обещания да заздрави популярни социални политики, но наследява значителен бюджетен дефицит и нисък икономически растеж.

След обявяването на предварителните резултати Шейнбаум каза на поддръжниците си, че правителството ѝ ще поддържа фискална отговорност и ще уважава независимостта на централната банка. Тя също така обеща да подобри сигурността, но не даде повече подробности.

Изборите бяха белязани от едно от най-високите нива на насилие в модерната история на Мексико, като по време на кампанията бяха убити 38 кандидати. Мнозина анализатори твърдят, че организираните престъпни групи са се разраснали и са задълбочили влиянието си по време на мандата на Лопес Обрадор.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петър Къдрев/БТА