Испанското правителство иска удължаване на тревогата до 15 януари
Испанското правителство иска удължаване на тревогата до 15 януари / снимка: Reuters, архив

Испанското правителство поиска от парламента да удължи извънредното положение, което беше въведено заради хаоса във въздушния транспорт, който предизвика стачката на авиодиспечерите, предаде АП.

„Съгласихме се да поискаме от Конгреса да удължи състоянието на тревога”, посочи министърът след заседание на кабинета. 15-дневното прилагане на мярката, обявена на 4 декември, ще бъде удължено до 15 януари, добави той.

Авиодиспечерите затвориха въздушното пространство на страната на 3 декември в началото на един от най-натоварените дълги уикенди в страната заради протеста им за работните часове и бонусите, с което разстроиха плановете за пътуване на стотици хиляди хора. Извънредното положение беше въведено на 4 декември за първи път след края на диктатурата на генерал Франсиско Франко през 1978 г. 600 000 пътници останаха блокирани. Припомнят агенциите.

С въвеждането на извънредното положение диспечерите бяха принудени да се върнат на работа, придружени от въоръжена охрана и под заплахата от затвор. Първоначално мярката трябваше да остане в действие до тази неделя. Днес или утре се очаква парламентът да се произнесе за евентуалното й удължаване.