Испанският премиер обяви състава на новото си правителство
Испанският премиер обяви състава на новото си правителство / снимка: Reuters

Новият испански премиер Мариано Рахой обяви състава на новото си правителство, след като по-рано днес положи клетва пред крал Хуан Карлос, предаде Ройтерс.

Вицепремиер и министър към правителствената канцелария става досегашната парламентарна говорителка на Народната партия Сорая Саенс де Сантамария. 40-годишната Сантамария е известна като неуморим служител, верен на Рахой, отбелязва ДПА.

56-годишният премиер назначи за министър на икономиката Луис де Гиндос със задача да изведе страната от най-тежката й икономическа криза от десетилетия. Де Гиндос, който бе член на правителството на Хосе Мария Аснар от 2002 г. до 2004 г., е директор на престижния бизнес колеж „Институто де Емпреса” и независим член на управителния съвет на енергийната групировка „Ендеса”.

За министър на финансите и държавната администрация е определен Кристобал Монторо - член на Европейския парламент от групата на Народната партия и шеф на икономическия екип на Рахой. Слабоизвестният евродепутат Хосе Мануел Гарсия-Маргальо става министър на външните работи и сътрудничеството, съобщава БТА.

Силовите ведомства поемат Педро Моренес като министър на отбраната и слабоизвестният бивш държавен секретар Хорхе Фернандес Диас като министър на вътрешните работи. Министър на правосъдието ще бъде Алберто Руис-Галардон, който е кмет на Мадрид от 2003 г. Според ДПА „ястребите” в Народната партия гледат на него с подозрение, смятайки го за аутсайдер с левичарски възгледи.

Рахой сведе броя на министрите си от 15 на 13, в съответствие с политиката си на „затягане на коланите”.