Испанският крал абдикира в полза на сина си
Испанският крал абдикира в полза на сина си / снимка: Guliver/Getty Images

Кралят на Испания Хуан Карлос потвърди в телевизионно обръщение, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе, за да даде тласък на обновлението на монархията, предаде Франс прес. По-рано новината бе съобщена от премиера на страната Мариано Рахой.

Кралят ще абдикира официално, след като бъде внесена съответна поправка в конституцията на Испания, която позволява на монарха да се отказва от короната. Крал Хуан Карлос ще бъде наследен на трона от своя единствен син, престолонаследника принц Фелипе, на 46 години.

В обръщението си Хуан Карлос припомни, че във всеки човек има стремеж към обновление, към поправяне на грешките, към надхвърляне на способностите. Той изрази увереност, че принц Фелипе има зрелостта, подготовката и чувството на отговорност, необходими му, за да застане начело на държавата и да постави
началото на нов етап на надежда за испанския народ.

"Икономическата криза, поразила нашата страна, породи социално неравенство и ни принуди да анализираме допуснатите грешки. Възраждането на Испания трябва да бъде оглавено от ново поколение, притежаващо енергията и способността да преодолее всички трудности", продължи монархът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Цял живот съм служил на интересите на Испания и сега най-доброто, което мога да направя за нея, е да отстъпя моето място на сина си Фелипе, който е подготвен да изпълнява висшия си дълг пред отечеството", подчерта кралят.

Испанският премиер изрази надежда парламентът да одобри бързо принц Фелипе за нов крал. Крал Хуан Карлос бе основният стълб на нашата демокрация, той е най-добрият символ на нашия съвместен живот в мир и свобода, подчерта Рахой. Правителството ще се събере на извънредно заседание за абдикацията във вторник.

76-годишният крал Хуан Карлос се възкачва на престола при смъртта на диктатора Франсиско Франко през ноември 1975 г. Той печели популярност като човека, превел Испания през прехода към демокрация и присъединил страната към НАТО и Европейския съюз, въпреки че има само символична власт.

Последните години от управлението на испанския крал обаче бяха белязани от здравословни проблеми, довели до няколко операции, и скандали, включително за ловуване на слонове в Африка.

Източник: БТА