Педро Санчес (вляво) и Пере Арагонес
Педро Санчес (вляво) и Пере Арагонес / БГНЕС
Историческа среща бе проведена днес в Мадрид между председателите на централното правителство на Испания и регионалното на Каталуния, предаде ДПА.

Премиерът социалист Педро Санчес и неговата седемчленна делегация седнаха на масата срещу каталунския лидер Ким Тора и неговата делегация от седем души в двореца Монклоа в Мадрид.

Пабло Иглесиас, който е лидер на левия алианс "Унидас подемос", партньор в испанското коалиционно правителство, отсъства по болест.

Предвид факта колко дълго не е имало преговори между двете страни, срещата бе изключително важна, казаха членове на правителството, цитирани от испанска телевизия. Преди разговорите Санчес каза, че е обнадежден. Тора заяви по-рано днес, че отива в Мадрид, за да защити принципите на движението за независимост.

Каталунският лидер каза, че все още призовава да се даде право на каталунците на самоопределение, както и да бъдат освободени сепаратистките лидери от затвора. Не може да се очакват големи резултати толкова рано в преговорния процес, каза правителствен говорител.

Властите в Испания и Каталуния са на мнение, че уреждането на регионалния конфликт трябва да стане по политически път, се казва в разпространено съвместно изявление след края на срещата, предаде ТАСС.

Двете страни се споразумяха да организират срещи на ниво министри всеки месец.
БТА