Испанската полиция разби сръбска наркомрежа
Испанската полиция разби сръбска наркомрежа / снимка: Reuters, архив

Испанската полиция разби мрежа от наркотрафиканти, за които има подозрения, че финансират известната сръбска престъпна организация Земунски клан. Тя беше обвинена за убийството през март 2003 г. на Зоран Джинджич - първия сръбския премиер реформатор след свалянето на Слободан Милошевич през 2001 г.

Агентите на националната полиция разбиха организация, която финансира Земунския клан чрез отглеждането на марихуана в три плантации на Канарските острови, където са конфискувани 700 растения канабис, се посочва в комюнике, цитирано от АФП.

По време на операцията са задържани 25 лица - 17 в провинция Лас Палмас и 8 в Аликанте.

Близо до Аликанте - във Валенсия - полицията задържа през февруари сърбина Владимир Милисавлевич - един от укриващите се участници в убийството на Джинджич, за което бе осъден задочно на 35 години затвор в Сърбия.

Полицията арестува и Лука Бойович, шеф на сръбския престъпен Земунски клан, сформиран от членове на паравоенното формирование Тигрите на Аркан, което действаше по време на войната в бившата Югославия, допълва БГНЕС.

Милисавлевич се издирваше от Интерпол заедно с още четирима укриващи се осъдени за убийството на Джинджич в Белград. Според полицията клон от формированието е създал структура за производство на марихуана на остров Гран Канария. Полицаите конфискуваха 30 счетоводни книги и 840 000 евро, скрити в сейфове в банки.