Испанската полиция арестуваха българи за пренос на кокаин
Испанската полиция арестуваха българи за пренос на кокаин / снимка: Reuters, архив

Испанската полиция в сътрудничество с британските служби за борба с организираната престъпност проведоха голяма операция срещу наркотрафика в Испания, като според властите групата е българска с участие на контрабандисти от други страни, съобщават испанските медии.

По време на операцията два отделни полицейски екипа атакуваха два платнохода в Атлантическия океан в района на Канарските острови - единият идвал от Южна Америка с 500 кг кокаин, скрит под палубата на яхтата, а в другия е трябвало да бъде прехвърлена „стоката”, предназначена за разтоварване в северозападната испанска област Галисия.

Трима мъже и една жена - всички българи, са арестуваните в двата платнохода. Това съобщиха от испанската национална полиция специално за Дарик като добавиха, че това са единствените задържани от двете лодки. В момента те и плавателните им съдове са задържани в Лас Палмас де Гран Канария.

Разработването на операцията е продължило няколко месеца, през които е проследявано движението на яхтите.

Това е вторият случай със задържани българи, пренасящи кокаин в Испания за по-малко от месец - на 15 август, беше заловен корабът „Свети Николай” близо до Кадис, който пренасяше 3 тона кокаин. Екипажът на кораба се състоеше от 21 българи.