/ iStock/Getty Images
Испанската полиция заяви, че е разбила международна ЕПО мрежа, която пренасяла забранената субстанция, помагаща за по-голяма издръжливост както на аматьори, така и на професионални атлети в Европа, съобщи БГНЕС.

Хванаха наш национал с допинг, изхвърлиха го за 4 години

Мрежата била ръководена от няколко сърби, един от които живял в Барселона, се казва в полицейско изявление. Веществото е било снабдявано от испанци с връзки в диализна клиника в южния пристанищен град Кадис. ЕПО (еритропоиетин) е естествен хормон, произвеждан от бъбреците, който помага за регенерирането на червените кръвни клетки, които транспортират кислорода около тялото. Той е използван като стимулираща издръжливостта и енергията субстанция, която подпомага капацитета на кръвта да пренася кислород до мускулите. Веществото е в списъка със забранени от Международната антидопингова агенция.

Разследващите заявиха, че съставят списък с възможни получатели, сред тях „голям брой атлети, както в Испания и чужбина, от различни спортни дисциплини и нива, които търсят тези субстанции, за да подобрят физическите си възможности“. Говорител на полицията отказа да идентифицира някого от заподозрените получатели, казвайки, че техните имена ще бъдат предадени на съответните „спортни и съдебни власти“. Шестима души бяха арестувани или задържани за разпит в Барселона и Кадис, съобщиха от полицията – един от тях е ръководил диализната клиника.

Международна операция срещу трафик на допинг, масови арести в различни страни

Мрежата е работила за „поне 10 години“, добавиха от служителите на реда. Продуктите били предложени на поне седем различни уебсайта на няколко езика. Разследващите също така открили хиляди предварително напълнени спринцовки в клиниката, които били пазени в съмнителни условия за съхранение.
БГНЕС