/ iStock/Getty Images
Конфискацията е по искане на САЩ
Испанската полиция, която запорира супер яхта на руския олигарх Виктор Векселберг, е действала в изпълнение на американско искане за конфискация, съобщи днес испанското министерство на правосъдието, предаде Ройтерс.

Плавателният съд, намиращ се в пристанището на Палма де Майорка, е нарушил американски закони за банкови измами, пране на пари и санкционни закони, заяви министерството и добави, че американският съд (на окръг Колумбия) също така е издал заповед за конфискация на около 625 000 долара, свързани със санкционирани компании, държани в девет американски финансови институции.

Франция запорира активи на руски олигарси за 850 милиона евро

Конфискуването в Испания на скъпата яхта, собственост на олигарх, близък до руския президент, е първият случай в изпълнение на инициативата на американското правителство за налагане на санкции с цел "изземване и замразяване" на яхти и други скъпи активи на руския елит, посочва Асошиейтед прес.

Съвместната операция на САЩ и Испания е проведена по искане на американските власти, съобщи испанската Гражданска гвардия.

Източник от испанските служби заяви пред АП, че запорираната яхта е "Танго" - 78-метров плавателен съд, плаващ под флага на Островите Кук. Според специализираният сайт Superyachtfan.com тя се оценява на 120 млн. долара. Източникът е говорил пред АП при условие, че ще остане анонимен.

Германия е замразила близо 100 милиона евро руски банкови активи

Яхтата е сред активите на Виктор Векселберг, милиардер и близък съюзник на руския президент Владимир Путин, който оглавява базираната в Москва Renova Group - конгломерат с активи в сфери като металодобива, минното дело, технологиите и други области, Всички активи на Векселберг в САЩ са замразени, а на американските компании е забранено да правят бизнес с него и неговите структури.
БТА