Педро Санчес
Педро Санчес / БГНЕС
Испания ще създаде централно оперативно командване, което да се занимава с миграцията, съобщи испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Асошиейтед прес.
 
Стотици мигранти щурмуваха Европа от Африка

По думите му новото ведомство ще координира действията на властите, свързани хилядите мигранти, които пристигат всеки месец в страната. Санчес каза, че неговото правителство преговаря с Мароко, откъдето трафиканти транспортират мигранти през Средиземно море. Преговори се водят и с властите на африканските държави, откъдето произхождат хората, търсещи по-добър живот в Европа.

Испания спаси над 400 мигранти, опитващи се да пресекат Средиземно море
 
Засилилият се през лятото приток на мигранти от Северна Африка поставя под напрежение държавните и местните власти в Испания, отбеляза АП. По данни на агенцията на ООН по миграцията през първите пет месеца на тази година в испански териториални води са били спасени 8150 мигранти. Но от края на май досега броят на спасените от лодките е близо 15 хиляди души, средно по 240 дневно. Така Испания измести Италия като главна цел на устремилите се по море към Европа, посочи АП.
БТА