/ Thinkstockphotos
В навечерието на Международния ден на жената, лявото правителство на Испания представи законопроект, който гарантира, че жените ще заемат поне 40% от ръководните постове в бизнеса, предаде АФП.

Законопроектът ще наложи 40-процентен праг за представителство на жените в управителните съвети на големите компании и професионалните асоциации.

Текстът трябва да бъде приет от парламента, но е малко вероятно да бъде приет преди изборите в края на годината, които според социологическите проучвания управляващите в Испания социалисти трудно биха спечелили.

Мярката представлява "важна стъпка към равенството", включително в органите за вземане на решения в Испания, заяви министърът на икономиката Надя Калвино.

Законодателството ще въведе 40-процентов праг за жените, които участват в управителните съвети на компании, регистрирани на фондовата борса, с повече от 250 служители или с годишни приходи от поне 50 млн. евро. То ще включва и мерки за насърчаване на участието на жените в политиката.

Този праг вече е въведен в няколко европейски държави, включително Норвегия, Франция и Финландия, в съответствие с целта на Европейския парламент да увеличи броя на жените в управителните съвети на дружествата до 2026 г.

Правителството на Испания е лидер в областта на равенството между половете, като жените заемат 63% от министерските постове, което е едно от най-високите нива в света.
Кабинетът на министър-председателя социалист Педро Санчес включва 14 жени и 8 мъже.

Миналия месец испанският парламент одобри закон за предоставяне на платен медицински отпуск на жени, страдащи от силни болки по време на цикъл, като стана първата европейска държава, приела такова законодателство. 
БГНЕС