Испанското здравно министерство разреши ваксинирането срещу COVID-19 на децата на възраст между 5 и 11 години. Решението е взето поради увеличаване на случаите на коронавирусни инфекции през последните седмици, съобщи Асошиейтед прес.

Италия и Австрия също ваксинират деца, след като на 25 ноември регулаторният орган по лекарствата на Европейския съюз разреши ваксината срещу коронавирус на Пфайзер да се използва за тази възрастова група.

Решението на Европейската агенция по лекарствата дава възможност за поставяне на ваксини срещу коронавируса на милиони ученици в началните класове на Стария континент.

Омикрон срещу Делта - битката на мутантите на COVID-19

Испанското министерство на здравеопазването съобщи в Twitter за одобрението на ваксинацията на деца след решението на експертна комисия в тази насока. Ваксинацията ще започне на 15 декември, два дни след като в страната се получат първите 3,2 милиона специално адаптирани за деца ваксини на Pfizer/BioNTech.

Очаква се Португалия, съсед на Испания на Иберийския полуостров, да последва примера, след като детските ваксини пристигнат там след две седмици. Португалските власти твърдят, че повече от 90 процента от децата на възраст 12-17 години вече са били ваксинирани.

Ню Йорк въведе задължителна ваксинация за деца над 5 години


И в двете иберийски страни се наблюдава висок прием на ваксини, като близо 90 процента от хората, които имат право на ваксина, са я получили. Въпреки че през последните седмици броят на новите дневни инфекции в двете страни се е увеличил, в нито една от тях не се усеща натоварване на болниците.

Директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге заяви във вторник, че "днес не е необичайно да се наблюдава два-три пъти по-висока заболеваемост сред малките деца, отколкото сред останалата част от населението".

Освен че помага за предотвратяване на инфекциите сред останалите членове на семейството, ваксинирането на децата може да помогне да се избегне по-нататъшното затваряне на училища и дистанционното обучение, гласи изявление на Клуге.
БТА