/ iStock/Getty Images
Испанските власти решиха да поставят трета доза ваксина срещу COVID-19 на обитателите на старчески домове в страната, съобщи здравното министерство, цитирано от Франс прес.

Комисията по обществено здравеопазване към министерството реши да се поставя "допълнителна доза на хората, живеещи в старчески домове, предвид крехкото им здраве, наличието на много заболявания и факта, че живеят в затворени пространства", се посочва в комюникето на здравното министерство.

Великобритания слага трета доза на хората над 50 г. и тези със здравословни проблеми

Испанските домове за стари хора бяха сериозно засегнати от пандемията, особено по време на първата вълна през пролетта на 2020 г.

Тази трета доза ще бъде прилагана и при други групи хора в риск като пациенти с трансплантации или пациенти, подложени на лечение, което отслабва имунната система, добави министерството.

С решението да ваксинира жителите на старчески домове Испания следва примера на други страни като Франция.

Някои други страни като Израел решиха да поставят подсилваща доза ваксина на хора над 12-годишна възраст, а британското правителство обяви във вторник, че следващата седмица ще предложи трета доза ваксина на лица над 50 години и на медицинския персонал.

Испания вече е ваксинирала напълно 75 процента от населението си, което я поставя сред водещата група европейски страни по този показател.
БТА