туризъм
туризъм / iStock/Getty Images
Испанското правителство работи по план, който предвижда предстоящия летен сезон да бъде без чуждестранни туристи поради разпространението на коронавируса. Това съобщи Ей Би Си. Този сценарий включва пълно или частично затваряне на границите на страната.

В същото време властите на кралството възнамеряват да допринесат за развитието на вътрешния туризъм.

Правителството планира да проучи също експертни препоръки за ограничаване на броя на хората, които могат да бъдат едновременно на плажове. Властите на страната се стремят да избегнат "втора епидемиологична вълна" от коронавирус след септември, което не е изключено от здравните специалисти.

Едновременно с това кабинетът вече работи по кампания за развитие на вътрешния туризъм, при условие че се гарантира безопасността на гражданите през летните отпуски. От своя страна хотелиерският бизнес и авиационният сектор смятат, че предстоящият сезон няма да донесе голяма печалба, предвид ограниченията на европейските правителства по отношение на въздушното движение. Освен това туристическият сектор смята, че търсенето на екскурзии до Испания ще намалее дори след премахването на ограниченията, тъй като много гости от чужбина ще се замислят, преди да отидат в страна, превърнала се в един от центровете на пандемията в Европа.

През 2019 г. над 83,7 милиона чуждестранни туристи са посетили Испания, което е рекорд за страната. Тази цифра е с 1,1% по-висока от тази за 2018 г. Общите разходи на чуждестранни гости през изминалата година са достигнали 92,2 милиарда евро, което е с 2,8% повече в сравнение с 2018 година.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Испания е регистриран на 31 януари, а броят на заразените започва рязко да нараства след огнището в Италия. Общо в кралството са регистрирани почти 147 000 пациенти, починали са 14 555
БГНЕС