Испанските власти съобщиха, че пожарникарите и войниците за момента са успели да овладеят пожарите в западната част на страната, които принудиха стотици хора да се евакуират, съобщи „Ел Мундо“.

"Днес се надяваме да нанесем удар срещу този пожар. Задачата е много интензивна", заяви координаторът на гражданската защита Ниевес Вилар, като добави, че условията се подобряват, тъй като високите скорости на вятъра от последните дни намаляват.

Въпреки това подобрение, Вилар заяви, че властите "все още са далеч от това да кажат, че пожарът е овладян", като се очаква ветровете да утихнат окончателно едва в неделя, когато е възможно да завали и дъжд.

Над 550 души бяха евакуирани при пожар в Испания

Местните власти обявиха, че най-вероятно умишлен палеж стои зад горския пожар, който избухна близо до село Пинофранкеадо в слабо населената област Естремадура, граничеща с Португалия.

Пламъците са опустошили около 3500 хектара (8500 акра) гори и храсталаци и са наложили евакуацията на около 700 души от няколко села, съобщи регионалното правителство.

Според Вилар на терен работят общо 600 пожарникари, включително португалци. В тяхна подкрепа са изпратени 14 самолета, съобщи регионалното министерство на земеделието.

Ръководителят на регионалното правителство Гилермо Фернандес Вара се нахвърли срещу недобросъвестните граждани, които подпалват пожари, с обидни думи. „Те причиняват необратими щети, чието възстановяване отнема десетилетия, ако изобщо е възможно това да се случи", заяви той.

Вара допълни, че силните ветрове със скорост до 60 км/ч са направили контролирането на пламъците "изключително трудно" през последните дни. Заради пожара министър-председателят Педро Санчес отмени участието си в митинг в Естремадура преди регионалните избори на 28 май.

Испания, която страда от дългосрочна суша след три години на валежи под средното ниво, вече преживя множество горски пожари тази година. Климатът се влоши от необичайно ранната гореща вълна в края на април, която доведе до изключително високи температури, по принцип наблюдавани само през лятото.

На 27 април в южния град Гранада температурите достигнаха 38,8°C, което е най-високата стойност, регистрирана някога в континентална Испания през този месец. През 2022 г. Испания беше най-засегнатата страна от пожари на континента.

Близо 500 пожара са унищожили повече от 300 000 хектара гори, според Европейската информационна система за горските пожари. Учените твърдят, че предизвиканото от човека изменение на климата прави екстремните метеорологични явления, включително горещите вълни и сушите, по-чести и по-интензивни.

Те увеличават риска от пожари, при които се отделят парникови газове, нагряващи климата.
БГНЕС