Ислямска държава с нови военни успехи в Сирия
Ислямска държава с нови военни успехи в Сирия / БГНЕС, архив

Постигнато е споразумение да се позволи на 250 души да напуснат две сирийски селища в северозападната част на страната, които са блокирани от бунтовници, както и за същия брой хора от две населени места близо до границата с Ливан, обкръжени от проправителствени сили. Новината бе съобщена от контролираната от Хизбула телевизия Ал Манар, предаде Ройтерс.

Става дума за градовете Ал Фуа и Кефрая в провинция Идлиб, където живеят главно шиити, верни на правителството, и за Забадани и Мадая близо до ливанската граница.

Воюващите страни в Сирия договориха спиране на огъня в тези четири населени места още през септември, но споразумението така и не бе напълно приложено.

Приходите и териториите на ИД се топят, групировката слага нови данъци

Бойци на "Ислямска държава" завзеха във вторник контролирана от сирийското правителство територия в източния град Дейр аз Зур, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на Центъра за защита на човешките права и новинарската агенция Амаг, свързана с джихадистката групировка.

"Ислямска държава" е превзела позиции на правителствените сили в индустриалната зона на Дейр аз Зур и продължава настъплението си на юг към други квартали на града. Съобщава се за сражения, които се водят все по-близо до намиращото се на юг военно летище на града.

Сирийският клон на Ал Кайда планира мащабно настъпление в Сирия

Сирийската осведомителна агенция САНА не съобщава за напредъка на джихадистите, но посочва, че правителствените сили са унищожили оръжейни складове на "Ислямска държава" в индустриалната зона на града.

Източник: БТА