Ислямска държава продава робини и деца за по 10 долара
Ислямска държава продава робини и деца за по 10 долара / Gulliver/Getty Images

Екстремисти от терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) са създали на територията на Ирак пазар за роби, където продават жени и деца на християни и йезиди (древна религиозна общност, която живее сред кюрдите), съобщава сайтът Business Insider.

Според ООН, около 2500 души, предимно жени и деца, са били държани в робство, подлагани на сексуално насилие и продавани за по около 10 долара.

Пазарът за продажба на жени служи за привличане на нови попълнения в редиците на терористичната групировка, посочва изданието, цитирано от БГНЕС.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Зейд ал Хюсеин смята, че действията на ИД трябва да бъдат приравнени към военните престъпления и престъпленията срещу човечеството.

Свързаната с Ал Кайда терористична групировка ИД през последните месеци се активизира в Ирак и Сирия. Възползвайки се от недоволството на иракската сунитска общност от политиката на Багдад, тя предприе масирано настъпление в северните и северозападните провинции на Ирак и зае огромна територия, където обяви създаването на "ислямски халифат".