Ислямска държава поема отговорност за атаката в Калифорния
Ислямска държава поема отговорност за атаката в Калифорния / снимка: БГНЕС, архив

Бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" поеха отговорност за терористичното нападение в Калифорния, при което загинаха 14 души, предаде Ройтерс.

Радиото на терористичната групировка Ислямска държава "Ал Баян" обяви днес, че извършителите на масовото убийство в Калифорния, при което бяха убити 14 души, е извършено от двама последователи на ИД, предаде ДПА. Радиостанцията все пак не определи извършителите като членове на джихадистката групировка.

Мистерията около Сан Бернардино се заплита, заговори се за терористичен акт

Както вече бе съобщено, 28-годишният Саид Фарук и 27-годишната Тешфин Малик нападнаха в сряда център за хора с ограничени възможности в град Сан Бернардино.

Те нахлуха в заведението и откриха огън от автоматично оръжие. Загинаха 14 души и 21 бяха ранени. Двамата нападатели бяха убити. Засега не са известни мотивите, заради които са предприели атаката.

Според ФБР Малик се е врекла във вярност на Ислямска държава в пост в Facebook малко преди или по време на атаката.

Нападателката от Сан Бернардино се врекла във вярност на Ислямска държава

Заместник-началникът на отделението на ФБР на САЩ в Лос Анджелис Дейвид Боудич вече заяви, че бюрото определя трагедията в Сан Бернардино като терористичен акт.

Президентът Барак Обама заяви днес, че САЩ "няма да бъдат тероризирани", признавайки същевременно опасността групировки като ИД да насърчават хората да извършват терористични нападения.

"Напълно е възможно тези двама нападатели да са били радикализирани да извършат този акт на терор и ако това е така, то би подчертало опасността, върху която сме насочили вниманието си от години - опасността хората да се поддадат на екстремистки идеологии, призоваващи към насилие", каза Обама е седмичното си обръщение.

"Знаем, че ИД и други терористично групи активно насърчават хората по света и в страната ни да извършват ужасни актове на насилие, често пъти действайки като единаци", отбеляза държавният глава.

Източник: БГНЕС, БТА