Ислямска държава освободи над 200 пленници, предимно старци и деца
Ислямска държава освободи над 200 пленници, предимно старци и деца / Thinkstock/Getty Images

Групировката "Ислямска държава" (ИД) освободи над 200 души, предимно старци и деца, от религиозната общност язиди, държани в плен осем месеца. Това съобщи командир от кюрдските милиции пешмерга в северния иракски град Киркук, цитиран от Асошиейтед прес.

Предаването им е станало в Химера югозападно от Киркук.По думите на генерал Хива Абдула повечето от освободените 216 пленници са в лошо здравословно състояние и носят белези от насилие и недохранване. Около 40 от тях са деца, останалите са старци. Освободените язиди бяха откарани с автобуси и линейки за лечение в Ербил, главния град на автономния Иракски Кюрдистан.

Не бе посочена причина за освобождаването на пленниците, които били отвлечени от Синджар и околностите му в Северен Ирак. През август м.г. хиляди язиди избягаха, когато ислямистите превзеха Синджар близо до сирийската граница, припомня АП.

Стотици обаче бяха взети в плен, като някои жени са били превърнати в робини, според международни правозащитни организации и иракските власти. През януари ИД освободи около 200 пленници язиди и тогава кюрдски военни заявиха, че според тях екстремистите са пуснали пленниците, понеже те са се превърнали в бреме.

Сунитската екстремистка групировка смята язидите и шиитите за вероотстъпници, заслужаващи смърт.

Източник: БТА