Ислямска държава обучава в Сирия деца за атентатори самоубийци
Ислямска държава обучава в Сирия деца за атентатори самоубийци / снимка: БГНЕС

Тренировъчен лагер на "Ислямска държава" (ИД) в сирийската провинция Ракка се специализира в обучение на деца под 16-годишна възраст, за да стават атентатори самоубийци в Сирия, съобщава в "Дейли телеграф", като се позовава на свои източници. "Смятаме, че в лагера има между 200 и 300 деца", каза Ибрахим ал Раккауи, сирийски активист, който наблюдава дейността на ИД в Ракка.

В едноименния град Ракка бойци на ИД често провеждат "детски фестивали" в рамките на кампанията си за привличане на младежи в тренировъчните лагери, пише "Дейли телеграф".

Лагерите се представят като "бойскаут клубове", където на родителите се казва, че децата им ще изучават Корана. Но щом децата пристигнат в лагера "Аш Шариа", джихадистите започват да ги обучават в бойна тактика, включително самоубийствени атентати, и им промиват мозъците с идеологията на групировката, посочи Раккауи.

Някои от момчетата, посещаващи лагера, са синове на чуждестранни бойци, които са се преместили в Ракка, и на местни привърженици на ИД.

В някои случаи обаче се знае, че ИД "отвлича" деца, вербувайки ги за лагера без знанието и съгласието на родителите, каза Раккауи.

Децата първо се обучават да използват автомати "Калашников" и ръчни противотанкови гранатомети. После, както се твърди, те биват разделяни на отделни групи - някои са обучавани за атентатори самоубийци, а други - за редовни бойци.

След това, по думите на Раккауи, преди да им разрешат да "завършат" лагера, децата биват принуждавани да приложат новите си умения в действие, като или измъчват, или "убиват държан от ИД пленник".

Раккауи подкрепя твърденията си със снимки на деца, държащи автомати и участващи в бойни тренировки, които му били предоставени от боец на ИД в лагера.

Разказът му съответства на информация, предоставена на "Дейли телеграф" от други жители на Ракка и видео кадри, публикувани в ЮТюб, на които бойци на ИД учат малки деца на идеологията си, отбелязва изданието.

"Ужасяващо е да видиш как тези деца се променят за кратко време", заяви Раккауи. "Те изграждат ново поколение хора, които ще изпълнят дадената им заповед, включително самоубийствени атентати, без да им мигне окото".

Източник: БТА